Ψήγματα ἀρχαίου Ἑλληνικοῦ Ἤχου (Μέγαρο Μουσικῆς Ἀθηνῶν)

Τόπος:
Αίθουσα Διδασκαλίας Βιβλιοθήκης,
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
(
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
τηλ: 210  7282778
Χρόνος: 28η Φεβρουαρίου 2016, ὥρα: 19:00

Γενική Είσοδος: €10.-

Πώς ήταν άραγε ο ήχος της ελληνικής γλώσσας την εποχή που γράφτηκαν τα πιο σπουδαία κείμενα;

Οι γλώσσες εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου.  Ὕστερα από 2.500 χρόνια και η ελληνική γλώσσα, μετά από πολλές επιρροές και τη φυσική εξέλιξή της, σίγουρα ακούγεται διαφορετικά.

Έχοντας μελετήσει τους αρχαίους γραμματικούς που την περιέγραψαν, μέλη του  Πολιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου ΜΙΤΟΣ παρουσιάζουν την εκδήλωση «Ψήγματα αρχαίου ελληνικού ήχου» στην οποία θα ακουστούν αποσπάσματα από αρχαίους ποιητές και συγγραφείς, με τη διεθνώς επιστημονικά παραδεκτή και όσο το δυνατόν πιο πιστή απόδοση των ήχων των συμβόλων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Ο Ιωάννης Στρατάκης και η Ιφιγένεια Σπηλιωτοπούλου τρίο
θα απαγγείλουν αποσπάσματα, από Όμηρο, Πίνδαρο, Ησίοδο, Σαπφώ, Ορφέα, Αριστοτέλη, Ξενοφώντα, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Πλάτωνα, στην ανασυντεθειμένη αρχαία ελληνική προφορά. Τον ήχο του λόγου θα διανθίσει με τον ήχο της σύγχρονης κιθάρας ο Νίκος Χατζηελευθερίου.  Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Μαριάννας Λαμπίρη.

Την εκδήλωση θα φιλοξενήσει η Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στην οδό Βασ. Σοφίας (εντός του Μεγάρου Μουσικής) , την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 19:00.

Τιμή εισιτηρίου 10€.